Fårbondens dagbok av James Rebanks, – en bok om att vara fårbonde

Lägger ifrån mig ovanliga Fårbondens dagbok – Ett liv på den engelska landsbygden. Boken skriven av James Rebanks och utgiven av Brombergs bokförlag år 2016. 

James Rebanks berättar sin egen och bygdens historia (Lake District). Det handlar om får, fåravel, fårklippning, fårauktioner, anläggning och skötsel av betesmarker, fårfoder samt givetvis fårbönder och fårhundar.

Ett Sundbybergsfår som antagligen lite har gemensamt med James Rebanks tuffa fårtaser
Sundbybergsfår som antagligen bara lite har gemensamt med James Rebanks tuffa fårtaser

Jag imponeras av kunnandet, det handlag och den uthållighet som förefaller vara nödvändigt för att överleva som fårbonde, – varken jag själv eller egna hunden Frostis skulle troligen fixa det! Att vara fårbonde/fårhund i det karga Lake district tycks inte bara vara hårt utan också förutsätta rätta kynnet.

James Rebanks själv verkar ha något slags outgrundlig hatkärlek till livet som fårbonde och hundarna, berättar han, är sedan generationer medvetet avlade för att i alla väder älska att agera bondens förlängda arm.

Omslag till Fårbondens dagbok av James Rebank, Brombergs bokförlag 2016
Omslag till Fårbondens dagbok – Ett liv på den engelska landsbygden av James Rebank, Brombergs bokförlag 2016

På var och varannan av bokens 287 sidor spelar för övrigt väderförhållandena in. Och det är mycket sällan bra väder, utom möjligen just de där veckorna som sommarturisterna besöker trakten, annars hundväder…

Det snöar. Det blåser och drar. Det regnar och haglar. Dimman lägger sig tät över bygden. Får blir översnöade, får omkommer av köld eller näringsbrist för att de inte kommer åt betet under snön och vinterfodret ruttnar, antingen på fälten eller när det tagits om hand.

James Rebanks förklarar att han med Fårbondens dagbok vill öka förståelsen för en hembygd som, enligt hans mening, många uppskattar för dess skönhet utan att egentligen förstå hur landskapet och den djurhållning som, sedan vikingatid, har format det hänger samman. Författaren vill få mig inse att ett bevarande av Lake district för framtiden förutsätter att inte turismens intressen tränger undan jordbrukets, att turismens framtid är sammanflätad med jordbrukets. James Rebanks är övertygande.

Ser ut genom vardagsrumsfönstret. Lite grått men antar att vädret här i Sundbyberg ändå är långt bättre än det James har utanför sitt fönster.

Ulv i fårakläder eller fårhund?
Ulv i fårakläder eller fårhund?

Tidigare i veckan mötte jag och hunden får vid en av betesmarkerna i Kymlingebäckens naturreservat (Sundbyberg). Frostis förvånade mig lika mycket som jag i efterhand inser att han antagligen måste ha förvånat sig själv. Han, som normalt uppvisar stark jaktinstinkt, reagerade med nyfikenhet. Vi slog oss lugnt ned i gräset alldeles intill fårhagen. Fåren fortsatte beta som inget hade hänt och några kom till och med nyfiket fram och lät sig villigt slickas på nosen. Frostis – så fjärran från det hungriga rovdjur som han annars vill ge intryck av att vara. Jag undrar vad han tänkte just då? Hade boken påverkat även honom?

James Rebanks hade förmodligen givit oss en dundrande utskällning och viftat med bössan om han sett oss, – Håll hunden borta från annan mans får!

Lamb Sticks - gott att tugga på för hundar
Lamb Sticks – gott att tugga på för hundar

Men James var turligt nog inte där. Jag njöt och jag berömde. Hemma fick Frostis nyinköpt hundgodis. Kanske var det senare ett misstag för Lamb Sicks visade sig nämligen vara väldigt gott.

Fårbondens dagbok har trots att det är en bok i ett till synes ganska perifert ämne gjort internationell succé. Jag tror framgången hänger samman med att boken beskriver en lika uråldrig som idag exotisk livsföring samtidigt som den reser en lång rad frågor om både hur vi bäst lever våra liv och tvingar till reflektion över hur lätt vi riskerar gå minste om viktiga värden i vår omgivning om vi bara tar dem för givna.

James Rebanks – Både jag och Frostis lovar göra vårt för att fåren i ”våra” hagar vill komma tillbaka på grönbete även i framtiden! I samband med nämnda fårmöte var Frostis givetvis hela tiden kopplad.


Länk till boken hos Bokus respektive Adlibris

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *